De Woonspecialist Beoordelingen 8,8 / 10  - 2424 klanten
Zoeken
Vind jouw winkel Vind winkel
Menu Sluiten
Betonlook tegels pvc planken warme grijstint woonkamer
Dé ultieme onderhoudstips voor je pvc-vloer!

Glans en glamour: pvc-vloer schoonmaken als een pro!

Een pvc-vloer schoonmaken is een koud kunstje. Wat is pvc? Dat is eigenlijk gewoon een hippe naam voor een vloer gemaakt van polyvinylchloride, een soort kunststof. Maar geloof me, het is veel cooler dan het klinkt! Het is een populair type vloerbedekking vanwege zijn duurzaamheid, veelzijdigheid en stijlvolle uitstraling. Je kunt pvc-vloeren vinden in allerlei kleuren en patronen, van houtlook tot beton- of tegelmotieven.

De trendy visgraat pvc-vloeren ken je ongetwijfeld. Allemaal hele toffe vloeren; zijn ze echt zo gemakkelijk in onderhoud als dat men zegt? Ja. Dat zijn ze zeker. Regelmatig stofzuigen en af en toe dweilen is vaak al voldoende. Waarom is dat zo belangrijk? Lees verder!

Je pvc-vloer schoonmaken: alles wat je moet weten!

Wij jij weten wat de beste trucs zijn om je pvc vloer schoon te maken? Hoe je een bepaalde vlek het beste kan verwijderen? En of je alles in huis hebt voor een goede schoonmaak?

Onze belangrijkste tip; of je nou een klik- of plak pvc-vloer hebt, in elke kleur of met een hout-, beton- of tegellook; voorkom krassen. Bescherm de vloer tegen lelijke krassen door schuivende stoelpoten, plak daarom viltjes onder je stoelpoten. Verder is regelmatig schoonmaken van belang. Niemand houdt van schoonmaken, toch? Maar als het om je pvc-vloer schoonmaken gaat, is het echt de moeite waard. Regelmatig schoonmaken zorgt ervoor dat je vloer er niet alleen goed uitziet, maar ook langer meegaat. Stof, vuil en vlekken kunnen zich ophopen en de vloer beschadigen als je er niet op let. Dus, even een bezemzwaai, stofuigermomentje en een dweilronde doen, laat je pvc-vloer er geweldig uit zien en zo zorg je ervoor dat je er nog jarenlang van kunt genieten. Gewoon even doen dus!

Moduleo Roots woonkamer visgraat met terrazzo_ Lugano 46210 – Blackjack Oak 22215

Waarom is pvc goed bij  allergieën?

Heb je last van allergieën? Dan wil je liever geen vloerkleden of dikke stoffen gordijnen die de pollen juist aantrekken. Dan is pvc zeker iets voor jou! Er bestaat geen schonere vloer dan een pvc-vloer. Met een pvc-vloer beperk je het niezen, de jeuk in je ogen of keel en je hebt minder last van een dichte neus of benauwdheid, want pvc kan je makkelijk schoon houden. Hierdoor verlaag je het effect van pollen en geniet je van een betere luchtkwaliteit in je huis.

Weet je dat pvc-vloeren eigenlijk allergie-superhelden zijn? Ze zijn glad en naadloos, wat betekent dat allergenen, zoals stof en pollen, minder kans hebben om zich te verstoppen. En het beste gedeelte? Je kunt ze supergemakkelijk schoonmaken! Minder verstopte allergenen betekent schonere lucht en een betere ademhaling voor jou en je gezin. Dus, vaarwel allergieproblemen, hallo frisse luchtkwaliteit!

Voorbereiding voor dagelijks onderhoud

Voordat je je pvc-vloer onder handen neemt, kan je wat voorbereidend werk doen. Het goede nieuws is dat het niet ingewikkeld is! Zorg ervoor dat je alles klaar hebt liggen. Denk aan een bezem, stofzuiger, dweil of mop, de juiste schoonmaakmiddelen, microvezeldoeken en een emmer.

  • Bezems en stofzuigers: begin met een goede bezem of stofzuiger om al het losse vuil en stof te verwijderen. Dit voorkomt krassen tijdens het schoonmaken.
  • Dweilen en moppen: gebruik een dweil of mop die geschikt is voor pvc-vloeren. Te veel water kan je vloer beschadigen, dus wring de dweil goed uit.
  • Schoonmaakmiddelen: kies een reiniger die speciaal is ontworpen voor pvc-vloeren. Vermijd agressieve chemicaliën die je vloer kunnen beschadigen.
  • Microvezeldoeken: deze zijn geweldig voor het drogen en polijsten van je vloer. Ze laten geen pluisjes achter.
  • Veiligheidsmaatregelen: zorg ervoor dat de ruimte goed geventileerd is tijdens het schoonmaken en draag indien nodig handschoenen om je huid te beschermen.

Seizoensgebonden schoonmaak

Wij adviseren je om je pvc-vloer het hele jaar door gewoon netjes te houden. In het voorjaar is het tijd om die winterstofjes en rommel aan te pakken, maar dat geldt ook voor de herfst en winter. Veeg in de tweede helft van het jaar regelmatig bladeren en vuil weg om krassen te voorkomen.

Let wel op de bescherming tegen vocht en kou. Zorg voor een constante binnentemperatuur, zo houd je je pvc-vloer in topconditie, het hele jaar door! Heb je vragen over pvc schoonmaken? Ga naar de winkel, daar helpen ze je graag!

Moduleo Roots - Coastal Spirit

Onderhoudsmethoden voor specifieke vlekken

Soms gebeuren er ongelukjes, dan is er niet direct een mega dieptereiniging noodzakelijk. Maak je dus geen zorgen. Beter is uiteraard om vlekken te voorkomen, lukt dat niet; hierbij een paar tips als het gaat om specifieke vlekken op je pvc-vloer schoon te maken:

  • Vetvlekken: meng wat mild afwasmiddel met warm water. Dep een doek in de oplossing en wrijf zachtjes over de vetvlek. Veeg het vervolgens schoon met een schone doek.
  • Rode wijnvlekken: dep de vlek voorzichtig om zoveel mogelijk wijn op te nemen. Maak een mengsel van water en een beetje afwasmiddel en veeg de vlek schoon. Spoel af met schoon water.
  • Inktvlekken: dep de inktvlek met een doek tot de inkt verdwijnt. Spoel grondig met water.
  • Kauwgom verwijderen: leg een ijsblokje op de kauwgom om het te laten bevriezen. Schraap voorzichtig met een plastic mes of een creditcard om de kauwgom te verwijderen.

Dus, zelfs als er een klein ongelukje gebeurt, kun je je pvc-vloer nog steeds mooi houden. Ook met natuurlijke schoonmaakmiddelen. Iets voor jou?

Milieuvriendelijke schoonmaakopties voor je pvc-vloer

Je pvc-vloer schoonmaken kan ook met natuurlijke schoonmaakmiddelen. Kies altijd schoonmaakproducten zonder agressieve chemicaliën. Ze zijn vriendelijker voor zowel het milieu als je vloer. Meng je liever zelf je schoonmaakoplossingen zorg dan dat het vriendelijk, niet bijtende middelen zijn om kleurverschil te voorkomen.

Gebruik bijvoorbeeld herbruikbare microvezeldoeken in plaats van wegwerppapier en kies voor duurzame schoonmaakgereedschappen zoals bamboe borstels. Simpel toch? Hoe mooi als je dan ook een duurzame vloer kiest? Ontdek ze nu in ons assortiment.

Vloeren – pvc – Moduleo – Cool Classics_Galtymore Oak 86339_room – staand

Jouw pvc-vloer en jouw huisdieren

Laten we het hebben over pvc-vloeren en onze harige vrienden! Juist omdat pvc zo lekker makkelijk schoon te maken is, want de stofzuiger is je beste vriend als het gaat om haren en vuil van huisdieren. Een stofzuiger met een sterke zuigkracht die de haren van hond of kat goed op kan zuigen is dan wel handig. Ongelukjes gebeuren, toch? Snel opruimen is altijd de truc, dat heb je in deze blog al kunnen lezen. Gebruik een vochtige doek of papieren handdoeken om urine of vloeistof op te deppen en gebruik een huisdiervriendelijke reiniger om de plek schoon te maken. Kies wel een reiniger die ook geschikt is voor pvc schoonmaken!

Huisdieren kunnen krassen veroorzaken. Leg wat zachte vloerkleden neer in hun favoriete speel- of rustgebieden om krassen te voorkomen. Ook het knippen van hun nagels kan helpen. Met deze eenvoudige stappen kun je genieten van zowel je huisdieren als je pvc-vloer zonder al te veel gedoe!

Voorkomen van schade aan je pvc-vloer

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen, ook als het om je pvc-vloer gaat! Een ongeluk zit in een klein hoekje. Dan heb je daar naar te handelen. Hier volgen een paar tips om schade te voorkomen:

  • Vermijden van scherpe voorwerpen: houd scherpe dingen zoals scherpe meubelpoten uit de buurt van je vloer. Ze kunnen lelijke krassen veroorzaken. Plak bijvoorbeeld viltdopjes onder meubelpoten om te voorkomen dat ze krassen maken als je ze verschuift. Zo blijft je vloer glad en krasvrij.
  • Gebruik van vloerkleden en matten: leg vloerkleden op drukbezochte gebieden en gebruik deurmatten om vuil en steentjes te vangen voordat ze je vloer bereiken.
  • Vloerbescherming en afwerking: overweeg af en toe een was- of polishbehandeling om je vloer te beschermen en een mooie glans te geven.

Een pvc-vloer is een stevige vloer waarbij zelden iets kapot gaat. Mocht er dan toch een beschadiging ontstaan, ga niet zelf prutsen om het te herstellen; vraag de vakmensen van de Woonspecialist want daar krijg jij het beste advies!

Voordelen van pvc

Het meest geroemde voordeel is toch de duurzaamheid. Want pvc is een zeer duurzaam materiaal dat bestand is tegen slijtage en vocht. Het heeft een lange levensduur en vereist weinig onderhoud. Daarbij is pvc uiterst veelzijdig. Er zijn zoveel kleuren en dessins, zo zit er altijd een vloer voor jou bij passend bij jouw woonstijl. Dus wat past bij jou? Doe alvast inspiratie op!

Vloerverwarming en pvc vloer laten leggen

Jouw pvc-vloeren en UV-straling:

Weet je dat zonnestralen soms flink wat schade in huis kunnen aanrichten? Ja, UV-licht kan je mooie pvc-vloer doen verkleuren. Maar no worries, je kan er iets aan doen om dat te voorkomen.

Denk aan zonwerende maatregelen. Dat kan betekenen dat je gordijnen of raamdecoratie gebruikt om die felle zonnestralen buiten te houden. Dit is niet alleen goed voor je vloer, maar ook voor je energierekening. Sommige pvc-vloeren hebben al een beschermende laag die helpt tegen verkleuring door zonlicht. Dat maakt je leven een stuk makkelijker.

Is pvc veilig voor kinderen?

Ja, absoluut, pvc-vloeren en kinderen gaan prima samen. Zeker wanneer je je nieuwe pvc-vloer gecombineerd hebt met vloerverwarming; is het een prettige basis om te rollen, draaien en spelen. Houd dit in gedachten:

  • Speelgoed en schoonmaak: kinderen en speelgoed zijn onafscheidelijk, toch? Laat ze lekker spelen op je pvc. Zeker wanneer je dit combineert met vloerverwarming. Heerlijk!
  • Gemorste etenswaren en dranken: gemorste sapjes en snacks zijn onvermijdelijk. Snel opruimen met een vochtige doek om vlekken te voorkomen is vaka al genoeg.
  • Veiligheidseisen en bescherming: een pvc vloer is een enigzins harde vloer. Voor kleintjes is het belangrijk dat je een zacht vloerkleed of speelmat neerlegt om valpartijen te verzachten.

En natuurlijk kan je ook bij de Woonspecialist terecht voor vloerkleden en tapijt. Bekijk gerust eens al onze vloeren!

vloerverwarming en pvc vloeren kosten besparen in huis
Moduleo Roots - Country Oak
Vloeren – Moduleo – pvc – Lay Red – houtlook – donker – sfeerfoto – woonkamer – vierkant
Vloerverwarming

Tot slot ; over pvc schoonmaken

 Kan ik een stoomreiniger gebruiken op pvc-vloeren?

Ja, dat kan. Zorg ervoor dat je de stoomreiniger op een lage tot gemiddelde temperatuur instelt, test het eerst op een klein gebied om schade te voorkomen, beweeg de reiniger constant en vermijd het gebruik van chemische reinigingsmiddelen. Raadpleeg altijd de specifieke instructies van de fabrikant van de vloer en de stoomreiniger voor de beste resultaten.

Hoe vaak moet ik mijn PVC vloer dweilen?

Over het algemeen wordt aanbevolen om een pvc-vloer één keer per week te dweilen om stof en vuil te verwijderen. In huishoudens met veel bezoek of huisdieren kan vaker dweilen nodig zijn, mogelijk meerdere keren per week. Gebruik lauwwarm water eventueel met een geschikt reinigingsmiddel.

Kan ik bleekmiddel gebruiken voor hardnekkige vlekken?

Nee, het wordt over het algemeen afgeraden om bleekmiddel te gebruiken op pvc-vloeren, zelfs voor hardnekkige vlekken. Bleekmiddel kan de kleur en het oppervlak van de vloer beschadigen. Het is beter om milde, pH-neutrale reinigingsmiddelen te gebruiken die speciaal zijn ontworpen voor pvc-vloeren om vlekken te verwijderen.

Zijn er speciale reinigingsmethoden voor nieuwe pvc-vloeren?

Nee hoor. Gewoon stofzuigen en dweilen is voldoende om lang van je pvc-vloer te kunnen genieten.

Ben je overtuigd en zoek je een nieuwe pvc-vloer in jouw huis? Dat begrijpen we! Laat ons weten welke vloer het geworden is; vinden wij leuk!

Liefs, Sandra (4)
856d4892-a273-4f16-b5a8-11aa67e5974e