De Woonspecialist Beoordelingen 8,8 / 10  - 2232 klanten
Zoeken
Vind jouw winkel Vind winkel
Menu Sluiten
Vloer egaliseren voor pvc – steenlook lichte pvc-vloer van Moduleo_keuken
Zo glad als een schaatsbaan - vloer egaliseren - dit zijn de tips en trucs!

Vloer egaliseren voor pvc: hoe doe je dat?

Wat hebben een geëgaliseerde vloer en een plakje kaas gemeen? Een egale vloer is als een plakje kaas zonder gaten: een beetje standaard, zonder enige beweging en altijd goed! En juist dat moet je hebben wanneer je de vloer gaat egaliseren voorafgaand aan het leggen van pvc. Maar hoe doe je dat eigenlijk, een vloer egaliseren voor pvc? En waar moet je allemaal op letten? Pluk de belangrijkste informatie hier uit deze blog.

Wat is vloer egaliseren?

…en waarom is het belangrijk voor pvc-vloeren? ‘Vloer egaliseren voor pvc’ betekent, dat je een vlakke en gladde ondergrond creëert voordat een nieuwe pvc-vloer wordt gelegd. Want pvc en bultjes? Nee, dat ligt niet lekker, net als de prinses op de erwt, moeten we niet hebben.

Als je de vloer gaat egaliseren voor pvc dan houdt dat in dat oneffenheden, bulten en kuilen in de bestaande vloer worden aangepakt en geëgaliseerd. Een goed geëgaliseerde ondergrond waar je de nieuwe vloer op legt is ideaal. Want het heeft vele voordelen:

 • Aantrekkelijk: een egale pvc-vloer ziet er mooi en strak uit. Je kamer verdient zo’n mooie uitstraling.
 • Duurzaam: met een geëgaliseerde vloer is de kans op slijtage en beschadiging klein, waardoor je pvc-vloer langer meegaat.
 • Gemakkelijker te leggen: het leggen van pvc op een geëgaliseerde ondergrond is eenvoudiger. De boel hecht goed en de installatie verloopt soepel.
Moduleo Roots Coastal Spirit_Ethnic wenge 28282_room

Jouw vloer egaliseren voor pvc, hoe werkt het?

Waar je precies op moet letten bij het egaliseren van de vloer, daar hebben wij het straks nog over. Goed om duidelijk te hebben waar je het allemaal voor doet. Ja, voor een glad en effen oppervlak. Want daar leg jij je pvc op. Waarom vlak? PVC-vloeren zijn dun en flexibel, makkelijk te verwerken en sterk, heel fijn. Maar er is altijd een maar. Als je iets duns op iets met bultjes legt dan? Zie je bultjes. Denk aan het plakje kaas dat je op een croissant legt :).

Leg jij jouw pvc op een niet geëgaliseerde vloer, dan zie je de onregelmatigheden in de vloer terug. En de boel is niet strak, er komen kiertjes, krassen, deuken… kortom: je hebt geen strakke pvc vloer en wel een risico op beschadigingen. De levensduur en uitstraling van de vloer zijn daarom minder. Ga jij de vloer eerst egaliseren voor het leggen van pvc dan zorg je voor een duurzame, mooie en strakke afwerking. Klinkt als een hoop werk? De vakmensen van de Woonspecialist voeren dit graag voor je uit. Denk je: een vloer zelf egaliseren, waar moet ik dan op letten? Dan nemen wij nu samen een kijkje naar de geheimen van een gladde, perfecte ondergrond.

Wat is vloer egaliseren en hoe werkt het?

Een vloer egaliseren voordat er pvc gelegd wordt dat betekent, dat je voor een glad en effen oppervlak zorgt waar jij je pvc op legt. Het is belangrijk voor pvc-vloeren omdat deze dun en flexibel zijn, waardoor ze zich vormen naar de textuur van de ondervloer. Als de ondergrond niet vlak is, werken deze onregelmatigheden door in de pvc-vloer. Dit heeft een negatieve invloed op de levensduur en uitstraling van jouw pvc-vloer. Egalisatie zorgt voor een duurzame, mooie en strakke afwerking.

FAQ: Kan ik de pvc-vloer leggen op een ongeëgaliseerde ondergrond?

Nee, het wordt niet aanbevolen om pvc-vloeren op een ongeëgaliseerde ondergrond te leggen. Een vlakke en egale basis is essentieel voor een duurzame montage. Oneffenheden kunnen de vloer beschadigen en leiden tot vroegtijdige slijtage. Zorg voor een goede voorbereiding en egalisatie van de ondergrond voor het leggen van pvc-vloeren.

Pvc vloer leggen

Voordat je begint met de vloer egaliseren voor pvc

Als je start met het egaliseren van je vloer voor pvc zijn er verschillende belangrijke factoren waar je op moet letten. Allereerst moet je de staat van de bestaande vloer grondig inspecteren, omdat eventuele schade of oneffenheden moeten worden gerepareerd voordat je begint. Daarnaast is het cruciaal om het juiste type egaliseermiddel te kiezen op basis van de ondergrond en de pvc-vloer, raadpleeg desnoods de fabrikant van de vloer. De omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid spelen ook een rol, aangezien deze de droogtijd beïnvloeden, volg de instructies van de fabrikant.

Gereedschappen en materialen

Wat heb je nodig voor het vloer egaliseren voor pvc? Wat betreft gereedschappen en materialen, heb je meestal nodig: egaliseermiddel, een emmer en roerstaaf, een waterpas, een plakspaan, handschoenen, beschermende kleding en een stofmasker, wel zo prettig voor jezelf.

Ook kan het handig zijn om een troffel, een schuurmachine en schuurpapier bij de hand te hebben voor het fijnschuren van de vloer na het uitharden. Zorg ervoor dat je deze benodigdheden klaar hebt staan voordat je begint met jouw vloer te egaliseren voor pvc, om lekker door te kunnen werken. Want niets is zo irritant dan wanneer je net helemaal onder het egaliseermiddel zit en je moet dan de deur uit om dat ene dingetje te kopen dat toch nog ontbreekt…

Moduleo Roots pvc voor badkamer waterbestendige vloer_stenen tegels_Mustang Slate 70939

Het voorbereiden van de ondervloer

Hoe zit het eigenlijk met de ondervloer? Laten we daar even meer dan 1 oog op werpen. Wat doe je met troep en vuil, en welk ‘kuurtje’ geef je scheuren of beschadigingen?

Het proces van egaliseren van de ondergrond omvat verschillende stappen. Het begint ermee dat je de ondervloer inspecteert. Welke plekken vallen op, zijn er scheuren, oneffenheden of bultjes? Vervolgens reinig je hem grondig, verwijder vuil en werk je de oneffenheden weg.

Het is belangrijk dat je bestaande scheuren en beschadigingen wegwerkt voor een gladde, perfecte basis voor jouw nieuwe pvc-vloer.

Hoe moet je scheuren vullen? Gebruik een geschikt vulmiddel om de scheuren op te vullen. Het type vulmiddel dat je nodig hebt, hangt af van het materiaal van de ondervloer. Dit regelen onze vakmensen voor jou, laten we verder kijken naar hoe je een vloer egaliseert voor pvc!

Moduleo Roots_ betonlook vloer pvc slaapkamer Cantera 46921

Het egaliseren van de vloer voor pvc

Bij het installeren van pvc-vloeren is het cruciaal om het geschikte egaliseermiddel te selecteren, dit zorgvuldig te mengen en aan te brengen. Een nauwkeurige toepassing en egalisatie van de vloer zijn essentieel om een glad, duurzaam oppervlak te creëren dat de pvc-vloer optimaal ondersteunt en een aantrekkelijke uitstraling biedt.

Hier de stappen in vogelvlucht:

 • Egaliseermiddel: is het vulmiddel opgedroogd en uitgehard? Breng een egaliseermiddel aan op de hele ondervloer.
 • Uitvlakken: gebruik een lange rei (recht, plat stuk hout of metaal) en verdeel het egaliseermiddel gelijkmatig.
 • Droogtijd: geef het egaliseermiddel de tijd om uit te harden, volg de instructies van de fabrikant.
 • Nabewerking: na uitharding kun je de vloer schuren om eventuele ruwe plekken of oneffenheden weg te werken.

Verwijder al het stof en vuil dat is ontstaan door het schuren. Het zo ver, het vloer egaliseren voor pvc is klaar. Maar laten we niet te snel gaan want daar heb je niets aan. Daarom kijken wij nu samen naar de fijne kneepjes van het uitharden, waar je op moet letten bij het leggen van pvc en welke problemen er mogelijk op de loer liggen en hoe je ze voorkomt.

Moduelo – Roots – Zwart – Visgraat – PVC – Woonkamer

Het uitharden en drogen van de geëgaliseerde vloer

Het juiste uithardingsproces is essentieel voor duurzame pvc-vloeren. Langzame, gelijkmatige droging voorkomt scheuren en kromtrekken. Wil je dit proces versnellen? Dat kan met luchtcirculatie en lichte verwarming. Volg de instructies op de verpakking van het egaliseermiddel en controleer vochtigheid; een vochtmeter is handig. Een vloer egaliseren voor pvc kost tijd, laat je geëgaliseerde oppervlak 24 uur rusten en begin pas daarna met het leggen van je pvc-vloer. Zo bereik je een perfect resultaat.

Het leggen van pvc-vloeren op de geëgaliseerde ondergrond

Het kiezen van het juiste type pvc-vloer is essentieel voor een geslaagde vloerrenovatie. Overweeg factoren zoals dikte, slijtvastheid en design. Hier een aantal tips voor het correct leggen van pvc-vloeren: denk aan het voorbereiden van de ondervloer, het gebruik van de juiste lijm of bij klik pvc de juiste klikverbindingen en het zorgvuldig uitlijnen van de pvc-vloer planken. Zo zorg je voor een duurzaam resultaat en een pvc-vloer met lange levensduur.

FAQ: Kan ik zelf mijn vloer egaliseren voor pvc, of moet ik een professional inhuren?

Misschien vraag jij je dit nu af, snap ik. Als je alle details zo leest dan klinkt het nogal wat, effentjes een vloer egaliseren. Maar wees gerust. Het egaliseren van een vloer voor pvc kan zeker door een ervaren doe-het-zelver worden gedaan. Het vereist echter nauwkeurigheid en kennis van het juiste gereedschap en materialen zoals je net hebt gelezen. Ben jij een semi-professional wat de ervaring van egaliseren betreft dan heb je misschien een ervaren klus maatje, samen klussen is gezellig :). Maar bij twijfel over het egaliseren is het verstandig om dit door een professional te laten doen, zoals de monteurs van de Woonspecialist, om een gladde, duurzame ondergrond te garanderen voor je pvc-vloer.

Vakmanschap vloer leggen bij de Woonspecialist

Veelvoorkomende problemen en oplossingen

Hoe om te gaan met luchtbellen en oneffenheden onder de pvc-vloer?

Luchtbellen en oneffenheden onder een pvc-vloer kunnen problemen veroorzaken. Voorkom luchtbellen door de ondervloer grondig te egaliseren en gebruik tijdens het leggen van je nieuwe vloer een roller om de pvc-vloer goed aan te drukken. Oneffenheden kunnen zo worden voorkomen. Een gladde en stabiele basis is heel belangrijk voor een duurzame vloer.

FAQ: Hoe lang duurt het uitharden van het egaliseermiddel?

Het uitharden van egaliseermiddel kan variëren, maar meestal duurt het tussen de 12 en 24 uur om volledig uit te harden. De exacte tijd kan afhankelijk zijn van factoren zoals de omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid. Het is belangrijk de instructies van het product te volgen voor de meest nauwkeurige uithardingstijd.

Scheuren en vervormingen na het leggen van pvc: wat te doen?

Als je scheuren en vervormingen opmerkt na het leggen van je pvc-vloer, moet je eerst de oorzaak vaststellen. Mogelijke oorzaken zijn onjuiste installatie, een ongelijkmatige ondervloer of temperatuurschommelingen waardoor de pvc-vloer uitzet of krimpt. Lukt het niet om de onderliggende problemen te corrigeren? Afhankelijk van de ernst van de schade is vervangen van de pvc-vloer de enige oplossing. Kan je hulp, advies en extra kennis gebruiken, raadpleeg dan een professional voor mogelijke oplossingen.

Moduleo Roots woonkamer visgraat met terrazzo_ Lugano 46210 – Blackjack Oak 22215

Onderhoud van pvc-vloeren na het egaliseren

Voor geëgaliseerde pvc-vloeren is het essentieel om het juiste schoonmaakproces te volgen. Gebruik een zachte bezem, dweil met een zacht microvezel doek of de zachte borstel van je stofzuiger om vuil en stof te verwijderen.

Voorkom dat er beschadigingen op de pvc-vloer ontstaan door scherpe voorwerpen zoals metalen stoelpoten, hier zijn bijvoorbeeld viltjes die je onder stoel- of tafelpoten plakt een goede oplossing.

Regelmatig dweilen met een mild reinigingsmiddel houdt de pvc-vloer fris. PVC-vloeren zijn waterbestendig maar voorkom dat je er tijdens het dweilen een zwembad van maakt waardoor de luchtvochtigheid lange tijd in de kamer blijft hangen. Dit geldt trouwens ook voor pvc-vloeren in de badkamer, ventileer goed want als er langdurig vocht in een ruimte achterblijft heeft dit effect op de luchtvochtigheid en je interieur waardoor vochtschade kan ontstaan. Repareer eventuele beschadigingen onmiddellijk om de levensduur te verlengen.

FAQ: Hoe vaak moet ik mijn geëgaliseerde pvc-vloer onderhouden?

Het onderhoud van een geëgaliseerde pvc-vloer hangt af van het gebruik en de omgevingsfactoren. Over het algemeen is regelmatig stofzuigen en dweilen voldoende voor dagelijkse reiniging. Periodiek grondiger reinigen met een speciale pvc-vloerreiniger wordt aanbevolen, meestal om de paar maanden. Volg de aanbevelingen van de fabrikant voor de beste resultaten.

COREtec – CERAtouch – beige – eetkamer – liggend

Kosten en budgettering

Een vloer egaliseren voor pvc kan variëren in kosten. Want de kosten zijn afhankelijk van de staat van de bestaande vloer. Men zegt vaak dat het egaliseren gemiddeld tussen €10 en €20 per vierkante meter kost, echter staat dit los van jouw situatie en vloer. Voor exacte prijzen kan je beter een offerte aanvragen. En om binnen jouw budget te blijven, overweeg het volgende:

 • Evalueer: als de bestaande vloer in goede staat verkeert, zijn er mogelijk minder egaliserende werkzaamheden nodig.
 • Vergelijk: ontvang offertes van meerdere vakmensen en kies degene die binnen jouw budget past.
 • Doe het zelf: sommige eenvoudige egaliseerklussen kun je wellicht jezelf uitvoeren om kosten te besparen.
 • Budgetteer: houd in het budget rekening met mogelijke onverwachte kosten, b.v. reparaties of extra materialen.

Wil je over bovengenoemde punten helemaal niet nadenken? Bespaar jezelf piekeren of slapeloze nachten vanwege een vloer en ga met de adviseur van de Woonspecialist om tafel zitten. Laat je huidige vloer beoordelen, een volledige offerte opmaken en geef daarbij natuurlijk jouw budget aan.

Zo weet je wat jouw nieuwe pvc-vloer kost, inclusief de vloer laten egaliseren voor pvc. En wie weet wil je zelfs een stap verder gaan en kies je voor maximaal comfort met een pvc vloer en vloerverwarming. Ook daar zijn wij experts in en mag je gerust op eerlijk advies en een boel ervaring van onze vakmensen vertrouwen. Duidelijker kan het niet, tot zo in de winkel!

Dé woonspecialist – interieuradvies
Woonkamer Moduleo LayRed classic oak
Vloeren – Moduleo – pvc – Lay Red – houtlook – licht – sfeerfoto – slaapkamer – vierkant
Ambiant – PVC – houtlook – donker – Avanto – materialo – sfeerfoto – woonkamer – liggend
PVC-vloer grijs tegels CotapSarino grey
Therdex_WIJS_ visgraat woonkamer_THE_7544 (5)_klein

Tot slot het ‘vloer egaliseren voor pvc’ vragenrondje

FAQ: Wat is het verschil tussen egaliseren voor pvc en andere vloeren?

Het egaliseren van de vloer voor pvc en andere vloeren is in principe vergelijkbaar. Maar er zijn enkele nuances. PVC vereist een zeer vlakke ondergrond omdat de pvc-vloer planken of tegels zeer dun en flexibel zijn. Andere vloeren zoals stenen tegels of hout zijn vergevingsgezinder als het gaat om kleine oneffenheden in het oppervlak. Een vloer egaliseren vraagt om precisie.

FAQ: Welk type pvc-vloer is het meest geschikt voor mijn situatie?

Het meest geschikte type pvc-vloer hangt af van je specifieke situatie. Voor drukke ruimtes zijn slijtvaste, sterke pvc-vloeren ideaal, denk ook aan geluiddempende eigenschappen. In vochtige omgevingen zoals je badkamer of een keuken waar veel gemorst (lees: lekker gekookt) wordt zijn waterbestendige pvc-vloeren een must. Voor vloerverwarming zijn dunne, geleidende pvc-vloeren geschikt. Stijlvol mag je nieuwe pvc-vloer zeker zijn, hij moet bij jouw budget passen en lang meegaan.

Goed nieuws: bij de Woonspecialist ligt jouw perfecte pvc-vloer al op je te wachten. Kies uit ons ruime assortiment aan pvc-vloeren van goede merken zoals Moduleo, COREtec en meer. Wij inspireren je hier alvast met een aantal prachtige resultaten van lichte tot donkere pvc-vloeren in verschillende stijlen. Wanneer kom je langs om hem te ontdekken in de showroom?

En nu echt tot slot

Een vloer egaliseren voor pvc is voor de een makkelijk en voor de ander een groot raadsel. Nu is er veel duidelijkheid gekomen. Want wij hebben de voorbereidingen en stappen besproken, materialen en gereedschap, en waar je op moet letten. Dus je bent er voor jezelf over uit of het egaliseren van de vloer jouw klus is of dat je dit liever door de vakmensen van de Woonspecialist laat uitvoeren.

Nee, toch nog niet? Ook goed, want voor de laatste mitsen en maren, jaaa die zijn er altijd, heb je de adviseurs van de Woonspecialist. Dus kom gezellig naar de woonwinkel, gooi al jouw vragen wirwar op tafel en ga voor de mooiste pvc-vloer met goed advies :).

Liefs, Karin
Karin