De Woonspecialist Beoordelingen 8,8 / 10  - 2226 klanten
Zoeken
Vind jouw winkel Vind winkel
Menu Sluiten

Vinyl over laminaat leggen; kan dat?

Joehoe we gaan verbouwen! Want het is tijd voor een nieuwe vloer. Leuk toch? PFFFT nee joh, mij maak je daar echt niet blij mee. Meubelen moeten aan de kant, er komt stof en troep vrij, je zit te bivakkeren in je eigen woning en kan niets terugvinden. En er zijn meer mensen die zo denken over klussen. En als men ergens vanaf wil dan komen er een boel creatieve ideeën op.

Daarom zijn er ook meer mensen die verzinnen, dat je de oude laminaatvloer, die met het jaren-90-white-wash patroon waar je zo op uitgekeken bent, lekker laat voor wat het is. En dat je gewoon een nieuwe vloer over de oude legt, dat je bijvoorbeeld vinyl over laminaat gaat leggen. Theoretisch moet dit makkelijk kunnen toch? Of is dit stiekem een heel slecht plan? Dat ontdek je nu.

Wat is laminaat precies?

Omdat beelden meer zeggen dan 1000 woorden geef ik je voor de verbeelding een lekker plaatje: Laminaat is die overheerlijke taart onder de vloeren. De basis van deze “taart” bestaat uit een stevige houtcomposiet, vergelijkbaar met de bodem van een taart. Deze laag vormt de solide fundering van je vloer.

Bovenop deze basis komt de decoratieve laag. Denk aan houtlook laminaat, of stenen tegels laminaat, of marmer, of visgraat…  Het dessin van de vloer bootst de uitstraling van hout, tegels of andere materialen na en geeft je laminaatvloer zijn uitstraling en visuele aantrekkingskracht. Net als de smakelijke vulling van een taart, die ervoor zorgt dat jij ‘m ziet en denkt: hebben!

Om het geheel af te ronden, wordt een transparante toplaag toegevoegd. Deze laag beschermt je vloer tegen slijtage en maakt laminaat zo duurzaam. De toplaag is net het glazuur op een taart. Laminaat is de sterke en stijlvolle vloer voor je huis. En heeft net als een taart de perfecte balans tussen smaak en functionaliteit!

Forbo db_8316_22769 – LR

De samenstelling van vinyl vloeren

Vinyl is een soepele vloer en super veelzijdig. Maar hoe zit zo’n vinyl vloer nou precies in elkaar? Dat is belangrijk om te bepalen of je vinyl over laminaat of een andere vloer kan leggen.

Vinyl vloeren zijn samengesteld uit verschillende lagen om duurzaamheid en esthetiek te combineren.

 • De basislaag bestaat meestal uit een schuimige, veerkrachtige backing. Daarom is vinyl comfortabel en absorbeert geluid.
 • Bovenop de backing zit de print laag, dus het zichtbare patroon, zoals hout- of steenlook; je kiest uit vinyl in vele kleuren en dessins.
 • Daarboven wordt een transparante slijtlaag toegevoegd om de vloer te beschermen tegen krassen, verkleuring en beschadigingen.

Deze meerlaagse constructie maakt vinyl vloeren veerkrachtig, waterbestendig en gemakkelijk te onderhouden, waardoor ze populair zijn als vloerbedekking thuis maar ook voor commerciële toepassingen.

1. Potentiële problemen met hechting – blijf je plakken?

Vinyl zit op een rol, tenzij je voor tegels kiest. Het is net een dik tafelkleed, en je moet deze vloer verlijmen. En hier zit al het eerste risico als je vinyl over laminaat legt:

Het risico van loskomende vinyl

Stel je kiest ervoor om vinyl over laminaat te leggen, en je plakt de vinylvloer met lijm of speciale tape vast op het laminaat. Dan kan het zo zijn dat dit niet goed werkt. Als het vinyl niet hecht aan de ondergrond, dan laat het los en gaat je vloer schuiven, kreukelen, bollen…. en vooral niet strak en veilig liggen. Belangrijk punt! Is het type vinyl dat je overweegt, wel geschikt is voor installatie over laminaat. Overleg bij twijfel met een van onze adviseurs en zorg ervoor dat je het juiste type vinyl kiest dat geschikt is voor zwevende installaties.

De invloed van de ondergrond op hechting

Over het algemeen is het het beste om vinylvloeren op een geschikte ondergrond te installeren, zoals multiplex of een speciaal ontworpen ondervloer voor vinyl. Besluit je om vinyl over laminaat te leggen? Kies de juiste materialen en zorg ervoor dat de ondergrond goed is voorbereid, zo beperk je de risico’s op schade. Tip: wij helpen je graag om uit te zoeken of de fabrikant van het gekozen vinyl specifieke richtlijnen voor installatie op laminaat heeft.

Vakmanschap de Woonspecialist

2. Niveauverschillen en oneffenheden – ken je obstakels!

Het is wijs om goed naar de bestaande laminaatvloer te kijken voordat je ook maar iets onderneemt, het draait namelijk om de oneffenheden als je vinyl over laminaat gaat leggen. Zo kan je teleurstellingen voorkomen.

Zo kan laminaat voor oneffenheden zorgen

Het laminaat moet in goede staat verkeren en volledig vlak en stabiel zijn voordat je overweegt vinyl over laminaat te leggen. Eventuele hobbels, losse planken of beschadigingen moeten worden gerepareerd. Anders kunnen deze onvolkomenheden de nieuwe vinylvloer beïnvloeden, omdat de vloer hierdoor niet strak ligt en slecht aansluit. Je hebt kans dat hier meer tijd in gaat zitten dat je had verwacht. Twijfels? Onze vakmensen komen graag de situatie bij jou thuis beoordelen en helpen je bij het maken van de beste keuze.

Dit is de impact van oneffenheden op de duurzaamheid van vinyl

Er zijn naast de net besproken oneffenheden meer hindernissen: de textuur en patronen van het laminaat kunnen door het nieuwe vinyl zichtbaar zijn. Is dat erg? Het kan tot beschadigingen van het vinyl leiden. De oplossing? Soms is het mogelijk om eerst een dunne ondervloer te leggen. Een andere optie is om eerst een egalisatiemiddel aan te brengen. Dat je een glad oppervlak creëert is het belangrijkste. Je wilt beschadigingen van het vinyl voorkomen.

Nordic-XL-Pro-Trendline-XL-Pro-Corsica-Oak-RSH_klein

3. Vochtproblemen – gevoelig vloertje?

Hoe zit het eigenlijk met laminaat en vinyl vloeren en vocht?

Laminaat en zijn relatie met vocht

Hoewel laminaat over het algemeen goed bestand is tegen vocht, kan vocht alsnog een rol spelen wat de levensduur betreft. Want als er water onder je laminaatvloer loopt dan ontstaat er vochtschade. Ligt er een plas water op je laminaat? Ruim dit direct op en zorg ervoor dat geen water op de vloer achterblijft. Tip: stel de vloer niet langdurig bloot aan hoge luchtvochtigheid, want dit kan leiden tot kromtrekken en barsten van de vloerplanken.

De gevoeligheid van vinyl voor vocht

Vinyl vloeren zijn over het algemeen waterbestendig. Is je vinylvloer langdurig blootgesteld aan vocht dan kan er schade ontstaan. Vooral voordelige vinyl vloeren kunnen gevoelig zijn voor vocht, en dan? Dan krijg je te maken met kromtrekken, blaarvorming en loslaten van de vloerbedekking. Komt er vocht onder de vinylvloer, wat wel mogelijk is als je vinyl over laminaat gaat leggen? Dan kan dit schimmel- en meeldauwgroei veroorzaken, dit is schadelijk voor vloer en mens. Tip: voorkom dat vocht op je vinylvloer blijft liggen of zich ophoopt onder de vloer. Bij de Woonspecialist kies je uit hoogwaardige vinylvloeren met een lange levensduur, dat scheelt al. Bovendien helpen onze vakmensen je graag bij het kiezen van de juiste ondervloer en voeren de montage professioneel voor je uit. Ook dat helpt om vochtproblemen te voorkomen.

Vinyl Tarkett - Atrium Tex-Gea - dé Woonspecialist

4. Thermische uitzetting en contractie

Hoe temperatuurverschillen laminaat beïnvloeden?

Temperatuurverschillen kunnen invloed hebben op sommige laminaatvloeren. Laminaat bestaat uit meerdere lagen, waaronder een decoratieve toplaag en een onderlaag van houtvezels. Wanneer de temperatuur fluctueert, kan het hout in het laminaat werken. Bij hoge temperaturen zet het uit, kan het kromtrekken of er ontstaan kieren. Bij zeer lage temperaturen krimpt het, dat kan spanning op de planken veroorzaken waardoor kieren kunnen ontstaan.

Tip: het is essentieel om de ruimte waarin laminaat wordt gelegd goed te ventileren en de temperatuur constant te houden  om schade en vervorming te minimaliseren. Nog een tip: gebruik een ondervloer met thermische isolatie, ook dat helpt om de temperatuur stabiel te houden

Vinyl vloeren: reactie op temperatuurveranderingen?

Vinyl vloeren, gemaakt van synthetische polymeren, zijn over het algemeen bestand tegen temperatuurwisselingen, maar ze kunnen wel enige flexibiliteit vertonen. Bij koude temperaturen kunnen vinyl vloeren stijver worden, wat de neiging tot barsten verhoogt. In warmere omgevingen worden ze zachter en buigzamer. Wil je een vinylvloer voor een kamer met hoge temperatuurschommelingen? Kies voor een kwalitatief hoogwaardige vloer, laat je verrassen door ons prachtige assortiment vinylvloeren van A-merken zoals Forbo. Ga voor vinyl met de beste eigenschappen en laat de montage professioneel uitvoeren dan geniet je jaren van jouw vinylvloer.

Laminaat beeld Facebook

5. Geluidsproblematiek – hallo echo?

Elke vloer reageert anders op geluid. Laten we daarom even naar de geluidsproblematiek van laminaat en vinyl vloeren kijken:

De akoestiek van laminaatvloeren

Laminaatvloeren staan bekend om hun matige akoestische eigenschappen. Door de harde, ijzersterke oppervlakte structuur weerkaatsen ze geluidsgolven. Je ervaart geluiden holler of harder dan anders. De oplossing? Kies een geluidsabsorberende ondervloer of een vloerkleed om de akoestiek in de kamer verbeteren. Met deze geluidsdemping creëer je een comfortabele omgeving zonder harde geluiden.

Hoe vinyl het geluidsniveau kan verhogen

Een vinylvloer kan het geluidsniveau verhogen. Geluidsgolven weerkaatsen gemakkelijk op het gladde oppervlak. Dit kan ervoor zorgen dat je in ruimtes met veel harde oppervlakken meer galm en geluid  ervaart.

De oplossing? Kies voor een woninginrichting met geluidsabsorberende materialen. Denk aan vloerkleden, trendy wandpanelen of gordijnen om de geluidsversterking te verminderen en een fijne omgeving te creëren.

Ook als je vinyl over laminaat gaat leggen heeft dit effect op de akoestiek, zoals je leest zijn beide vloeren matig gezien de geluiddempende eigenschappen. Optie? Overweeg eens een pvc vloer.

Laminaat is geschikt voor je badkamer BerryAllocyon-Natural-RSH2

6. Onderhoud en reiniging – poetsen maar?

Tsja, schoonmaken is niet de leukste klus. Wel belangrijk om te weten hoe je dit goed kan doen. Want je vloer mag een lang leven hebben, hij wil niet ‘weggepoetst’ worden.

Uitdagingen bij het schoonmaken van een dubbele vloer

Het schoonmaken van een dubbele vloer, waarbij vinyl over laminaat is gelegd, kan uitdagend zijn. Tussen de twee vloeren kan je niet schoonmaken. Verder zitten er kieren en randen tussen de twee materialen waar stof en vuil in terecht komt. Tips: ga regelmatig stofzuigen en gebruik een vochtige, niet doorweekte dweil om de vloer te reinigen zonder hem te beschadigen. Voorkom dat water tussen de lagen sijpelt wanneer vinyl over laminaat ligt, dit kan schade veroorzaken.

Potentiële schade tijdens onderhoud

Het plaatsen van vinyl over laminaat kan potentiële schade tijdens onderhoud veroorzaken. Denk aan oneffenheden in het laminaat waardoor bultjes in het vinyl ontstaan, als hier wrijving ontstaat tijdens het reinigen dan slijt het vinyl sneller. Om krassen of deuken in de vloer te voorkomen moet je hem voorzichtig reinigen. Er mag geen water tussen de lagen komen, want dit kan op langere termijn tot schimmelvorming leiden. Gebruik geen agressieve chemicaliën die de vinylvloer kunnen beschadigen. Volg de specificaties van de fabrikant om schade te voorkomen, zo geniet je lang van jouw nieuwe vloer.

Entree of hal met vinylvloer Novilon oak

7. De economische overweging – is dit het waard?

Naast praktische overwegingen is het net zo belangrijk om goed na te denken over de kosten van deze klus.

Kosten van het leggen van vinyl over laminaat

De kosten van het leggen van vinyl over laminaat variëren afhankelijk van verschillende factoren. Allereerst moet de bestaande laminaatvloer worden voorbereid, dat kost je extra uren en materialen – denk aan het egaliseren van laminaat en het verwijderen van eventuele oneffenheden.

De kosten van vinyl zijn afhankelijk van het type vinyl dat je kiest, de kwaliteit ervan en de vierkante meters die je moet bedekken. Montagekosten kunnen variëren op basis van de complexiteit van de klus en de arbeidskosten. Neem je besluit daarom op basis van een offerte voor deze vloerrenovatie, wij maken je graag een passend aanbod.

Wat zijn de financiële consequenties op lange termijn?

Het leggen van vinyl over laminaat kan op korte termijn kosteneffectief lijken, omdat je de laminaatvloer niet hoeft te verwijderen. Op de lange termijn kunnen er echter financiële tegenvallers zijn, bijvoorbeeld: het vinyl kan sneller slijten dan verwacht, wat leidt tot vervangingskosten.

Bovendien kan het laminaat eronder de luchtstroom belemmeren, wat schimmel- en vochtproblemen kan veroorzaken, dan komen kostbare reparaties op je af. Kies voor professioneel advies, onze vakmensen helpen je graag, zo kan je een weloverwogen keuze maken.

Interfloor-Modern-Stone-Vinyl-ID-800-400-serie

8. Alternatieve oplossingen – geen vinyl maar wat dan wel?

Ok, wij raden af om vinyl over laminaat te leggen. Maar wat zijn dan mogelijke opties?

Het verwijderen van laminaat vóór het leggen van vinyl

Het is verstandig om de laminaatvloer te verwijderen voordat je vinyl vloeren gaat leggen. Zo creëer je een egale en stabiele basis voor je nieuwe vinylvloer, zonder risico op oneffenheden en bobbels of beschadigingen, die kunnen ontstaan als je vinyl over laminaat gaat leggen. Kortom, het verwijderen van de laminaatvloer is een wijs besluit.

Overige vloeroplossingen om te overwegen

Als het niet mogelijk is om een vinyl over laminaat te leggen, zijn er nog steeds andere vloeroplossingen beschikbaar:

 1. Tapijt: is zacht, geluiddempend en kan over het laminaat gelegd worden.
 2. Een vloer met geïntegreerde ondervloer: LayRed®, is duurzaam en waterbestendig. Check de hoogte van je vloer!

Twijfel je nu over jouw keuze, toch maar geen vinyl over laminaat, of vraag jij je af of je de juiste vloer in gedachten hebt? Bij de Woonspecialist kan je altijd terecht voor goed advies. Ook als het om de sfeer en uitstraling van de gehele kamer gaat. Want de vloer is daar een groot onderdeel van, maar er is veel meer op interieur gebied. Denk aan jouw unieke woonstijl, raamdecoratie voor een fijne lichtinval… kom langs voor interieuradvies en bepaal de mooiste inrichting van je kamer of woning.

Karpet vloerkleed vtwonen Cotap
Ambiant – vinyl – Monet sfeer – oranje – sfeerfoto – woonkamer – vierkant
Cotap vinyl Ambiant Tempesta 595 Velvetex
Laminaat beeld story 4
Laminaat tegels Cotap Faro sfeer _verkleind
Cotap vinyl visgraat

Samenvatting vinyl over laminaat

Nu je een idee hebt van de mogelijkheden, risico’s en uitdagingen die het met zich meebrengt wanneer je vinyl over laminaat zou leggen, zetten we de belangrijkste punten nog even op een rij.

Kernpunten op een rij

Ben je van plan om vinyl over laminaat te leggen dan moet je nauwkeurig te werk gaan om een mooi resultaat te bereiken. Hier zijn vijf belangrijke aandachtspunten:

 1. Ondergrond voorbereiding: zorg ervoor dat het oppervlak van je laminaat schoon, glad en vrij van stof en vuil is.
 2. Temperatuur en vochtigheid: is de kamer stabiel qua temperatuur en vochtigheid?
 3. Ondervloer: gebruik een geschikte ondervloer voor je vinylvloer voor geluidsisolatie en comfort.
 4. Vinyl acclimatiseren: laat het vinyl in de kamer acclimatiseren voordat je het legt, dat voorkomt uitzetten of krimpen.

Het belang van weloverwogen keuzes

Denk ook even een stap verder en maak een weloverwogen keuze. Let bijvoorbeeld goed op de uiteindelijke hoogte van je vloer. Zo voorkom je dat deuren mogelijk niet meer open en dicht gaan of dat je in de knel komt met overgangen tussen kamers. Moet je later de vinylvloer verwijderen, omdat je een huurwoning hebt? Dan kan dit resulteren in extra kosten, stel je trekt vinyl van het laminaat af en er is zichtbare schade door lijm. In het slechtste geval mag je dan het laminaat nog vervangen.

Tot slot doen we nog een rondje FAQ’s.

Hier de antwoorden op de top 3 FAQ’s over het leggen van een vinylvloer over laminaat:

 

 1. Is het mogelijk om vinyl over een zeer dunne laminaatvloer te leggen? Ja, het is theoretisch mogelijk om vinyl over laminaat te leggen als het laminaat zeer dun is. Wij raden het echter af want meestal is het niet zo dat de laminaatvloer glad, vlak en zonder beschadigingen is. Toch doen? Volg de instructies van de fabrikant voor het leggen van het vinyl en check de totale hoogte van je vloer.
 2. Hoe lang gaat een vinylvloer mee als deze over laminaat is gelegd? De levensduur van de vloer, door het leggen van vinyl over laminaat, varieert afhankelijk van de kwaliteit van het vinyl, de mate van slijtage en de montage. Over het algemeen kan een goed geïnstalleerde vinylvloer 10-20 jaar meegaan. Regelmatig onderhoud helpt om de levensduur te verlengen.
 3. Kan ik problemen voorkomen door extra voorbereiding voordat ik vinyl over laminaat leg? Ja, extra voorbereiding kan problemen voorkomen bij het leggen van vinyl over laminaat. Zorg voor een schone, egale en droge ondergrond, gebruik een geschikte ondervloer en laat het vinyl acclimatiseren. Vaak valt het resultaat tegen omdat je toch oneffenheden ziet, wij raden je aan om het laminaat te verwijderen en vinyl op een passende ondergrond te leggen voor een mooi resultaat.

Wij hebben het nu uitvoerig over de vraag ‘vinyl over laminaat leggen’ gehad. Het is niet onmogelijk om vinyl over laminaat te leggen, maar je hebt ook kunnen lezen waarom onze vakmensen het afraden. Ben je toe aan eerlijk advies en de vloer die het beste past bij jouw situatie? Kom langs in onze woonwinkel, kies jouw beste optie in overleg met onze vakmensen.

Liefs, Karin
Karin